Kā mēs samazinājām ikmēneša izdevumus par 30%

Manuprāt ikviens vēlas mazāk tērēt ikdienišķām lietām, lai būtu vairāk naudas atpūtai, labākam dzīves stilam, hobijam vai vienkārši atlikt malā savā krājkontā. Salīdzinoši nesen mums izdevās samazināt ikmēneša izdevumus par aptuveni trešdaļu. Un es pastāstīšu kā to izdarīt varat arī jūs!

Īsumā es to varētu nosaukt divās darbībās:

  • Sekot līdzi ikmēneša izmaksām,
  • Plānot nedēļas maltītes.

Principā viss ir vienkārši un es domāju, ka daļa pārtrauks lasīt jau šeit. 😀 Bet tiem kam interesē nedaudz vairāk padalīšos ar mūsu pieredzi un kā mēs vispār to sākām.

Ikmēneša izmaksas

Domāju ka arī Tev interesē lielākie izmaksu posteņi, gribas zināt kur tā nauda pazūd un vai visi tēriņi ir pamatoti. Tā nu mēs sākām pētīt konta izdrukas un čekus. Kā angliski saka It’s not rocket science bet nu svarīgi protams nav tikai paskatīties uz izdrukām un viss. Iziesim cauri pa posmiem.

Savācam informāciju

Atzīšos, ka visgrūtāk ir tikt galā ar skaidrās naudas tēriņiem un es izlēmu iet vieglāko ceļu – kur iespējams, maksāju tikai ar karti. Protams, ir daļa tēriņu, ko nevaram segt no kartes (īre, pirkumi tirgū u.c.), bet vairumā gadījumu tomēr ir iespējams iztikt ar to plastmasu.

Lai būtu ērtāk “strādāt” ar čekiem ierakstam informāciju no čeka vienā Excel lapā ar konta izdruku, cenšoties pieturēties pie tā paša formāta.

Šos izejas datus nepieciešams apkopot un pēc iespējas sašķirot, lai veidotos kāda kopaina. Mēs cenšamies iedalīt izmaksas kategorijās, lai redzētu, kā mums tās mainās mēnesi no mēneša. Tas arī palīdz laikus jau paredzēt cik aptuveni mums nepieciešams vienai vai otrai kategorijai.

Saliekam pa kategorijām

Jūs varat izvēlēties paši sev nepieciešamās kategorijas. Mums ir samērā vispārīgas kategorijas, kuras mēs ar jauno gadu pārskatīsim, lai padarītu precīzākas. Jo vispārīgākas kategorijas, jo vieglāk sadalīt izdevumus, bet mazāk skaidrības, kas ir kas… Šobrīd izmantojam sekojošas kategorijas:

  • Pārtika
  • Dzīvokļa izdevumi
  • Ikdienas izdevumi
  • Rēķini
  • Izklaide
  • Degviela
  • Nevajadzīgie tēriņi
  • Iekrājumi

No visām kategorijām vissvarīgākā ir Nevajadzīgie tēriņi, jo tajā mēs liekam tos tēriņus, ko mēs apzināmies, ka nevajadzēja veikt vai varējām iztikt arī neveicot. Jo ilgāk praktizējam sekošanu līdz savām izmaksām, jo mazāka ir šī kategorija. Principā nevajadzīgo tēriņu apjoms izmira ļoti agri. Tagad tikai cenšamies apzināties tos, bez kuriem varējām arī iztikt.

Galvenais šai visā procesā ir nevis lejupielādēt konta izdruku un krāt makulatūras čupu no čekiem, bet gan izvērtēti kādi tēriņi ir tiešām nepieciešami.

Tiklīdz sāksi apzināties, kādi ir tavi liekie tēriņi, tad arī šie tēriņi paši samazināsies, jo tu tos jau atpazīsi pirms iekams veikt maksājumu. Man tā bija ar Aliexpress pirkumiem – visādus nevajadzīgus krāmus biju pircis. Joprojām iegādājamies kaķim spēļmantiņu no Ali, bet tagad tos mēs gan nepieskaitām pie nevajadzīgiem tēriņiem. Tas tak kaķītim… 🙂

Nākotnē jāuztaisa rakstiņš par to kā šo visu mēģināt sakārtot ar Excel Pivot rīku, bet diemžēl šobrīd nav laiks uzreiz to uztaisīt.

Izmaksu pārskats

Kad viss augstāk minētais jau veikts, atliek vien savilkt visu kopā un aplūkot kopainu. Lūk piemērs, kā varētu izskatīties tāds kopsavilkums pa mēnešiem:

Capture

Šeit galvenais būt godīgiem pašiem pret sevi un pirmkārt izvērtēt vai jums kopsavilkums pašiem šķiet ticams (vai nav pieļauta kāda kļūda šķirojot izmaksas pa kategorijām) un otrkārt jācenšas pašiem sev paskaidrot kāpēc atsevišķi posteņi augstāki par pārējiem kā arī kopīgi saprast kāpēc kādā  no kategorijām liela novirze no vidējā rādītāja. Augstāk redzamajā piemērā izteikti izceļas Auto izmaksas Jūnijā, kas paskaidrojams ar remonta izmaksām. Šeit skaitļi gan paņemti nejauši, bet domāju, ka ideja jums skaidra.

Vidējos rādītājus ieteiktu iekļaut ne tikai tāpēc, lai redzētu neierastus kāpumus vai kritumus tēriņos, bet arī tāpēc, ka tas jums noderēs plānojot savas finanses nākamajam mēnesim. Ir daudz vieglāk apzināties cik varat atļauties tērēt vienam vai citam iemeslam, ja vismaz aptuveni zināt, cik jums būs nepieciešams visam pārējam.

Kā jau pieminēju, tuvākā nākotnē būs rakstiņš ar pavisam praktisku ieskatu par to kā pašiem izveidot šādu kopsavilkumu Excelī. Manuprāt tā arī būs lieliska iespēja ārpus darba vajadzībām likt lietā MS Excel PivotTable funkcijas. Tiem, kas ar to vēl nav pazīstami būs arī laba iespēja iepazīties (nav nekas sarežģīts…tiklīdz pierod).

Kopsavilkums izmaksu pārskatam

Apkopojot augstāk minēto :

  • Lai samazinātu lielākos un nevajadzīgos tēriņus, tie vispirms ir jāapzinās un precīzi priekš sevis jādefinē.
  • Tiklīdz skaidri apzināsieties, kur tērējat par daudz un kur jums vispār nevajadzētu tērēt savus līdzekļus, spēsiet šos nevajadzīgos tēriņus atpazīt un no tiem atturēties.

Nav obligāti Excelī taisīt savus kopsavilkumus, bet ir svarīgi skaidri zināt, kam esat gatavi šķiest savu sūri grūti nopelnīto naudu. Tas ir tieši tik vienkārši un jebkurš par to pats var pārliecināties, ja uzdrīkstēsies pamēģināt.

Nedēļas maltīšu plāns

Ja iepriekšējais šķita elementāri, tad ar šo vispār nebūtu jābūt problēmai. Tas patiesībā ir tieši tik vienkārši kā izklausās – plāno laikus, kur un ko ēdīsi, un ietaupi naudu uz spontāniem lēmumiem. Šo ideju mēs nedaudz kā aizņēmāmies no Zero Waste kustības pārstāvjiem Latvijā – SeekTheSimple. Principā nevar uz viņiem neatsaukties, jo bez viņu raksta man vienam diez vai sanāktu pierunāt Elīnu (manu meiteni) ko tādu pamēģināt. 😀

Tas savā ziņā iet roku rokā ar to, ko vēlējos izcelt iepriekš – tērē naudu tikai tam, kam tu izvēlies to tērēt. Nepaļaujies impulsam, jo bieži vien tos impulsus rada mākslīgi un tu attopies McDonalds pasūtot lielo komplektu ar Big Tasty

Šeit nav runa par to, ka jūs nevarat ieplānot doties paēst maķītī, bet ja tomēr vēlaties kaut nedaudz ietaupīt ieklausieties un pamēģiniet ieplānot gan maltītes mājās gan ārpus tām.

Sāciet ar to, ka paēduši apsēdieties pie galda ar savu dzīvesbiedru un sastādiet sarakstu ar ēdienreizēm nākamajai nedēļai. Dodiet sev brīvību mainīt  dienas, kad ko gatavosiet iespēju robežās, bet tomēr pieturieties pie tiem ēdieniem, ko uzliksiet uz saraksta. Es ieteiktu sastādīt sarakstu ar trīs kategorijām:

  1. Maltītes nākamajām 7 dienām (mēs parasti plānojam no svētdienas līdz svētdienai)
  2. Nepieciešamās sastāvdaļas katrai maltītei
  3. Vieta, kur iegādāsieties nepieciešamo

Un šeit pie pēdējā ņemiet vērā, ka jo vairāk varēsiet iegādāties no tirgus, jo lielāks jums var sanākt ietaupījums pret mēnešiem, kad ēdienreizes neplānojāt.

Mums ēdienu plāns ir samērā vienkāršs – mums ir saplānotas 7 ēdienreizes (vakariņas), kuru secību mēs mēdzam arī pamainīt nedēļas gaitā, un pa lielam tas arī viss. Pusdienas sanāk darbam tuvākajā ēstuvē un brokastīm mums arī parasti kaut kas ir nopirkts, bet bez nekāda plāna, jo mēs arī esam tikai cilvēki un no rīta tā pašdisciplīna vēl nav pamodusies

Tirgus/Veikali

Neliela atkāpe par tirgu.

Pirmkārt. Es šeit noteikti necenšos reklamēt Rīgas Centrāltirgu. Patiesībā mēs daudzas lietas iegādājamies mūsu tuvākajā (Imantas) tirgū, jo mēs pamanījām, ka vairākas lietas šeit ir pat lētākas, atšķirību kvalitātē nejūtam un dēļ tām, kas nav lētākas, stāvvietas izmaksas parasti nosedz to starpību (pie mazākiem tirgiem parasti stāvvietas nav maksas).

Otrkārt. Ja kaut kas tiek pārdots tirgū, tas nenozīmē, ka veikalā tiek pārdota sliktākas kvalitātes alternatīva un/vai tirgū jūs to nopirksiet lētāk. Nē, cenām un kvalitātei noteikti jāseko uzmanīgi līdzi pašiem. Var sanākt arī smuki “iegrābties”, ja neesat uzmanīgi.

Treškārt. Izvērtējiet par ko jūs esat gatavi piemaksāt un ko jūs esat gatavi paciest, un par cik. Katram protams ir savs ieskats uz lietām un tā ir katra izvēle. Mēs, piemēram neesam vegāni, veģetārieši un neesam arī kā traki uz Eco precēm. Ja zinām, ka produkts mūsu veselību nebojās, tad tas ir gana Eco priekš mums. Kā praktisks piemērs ir vistu olas – zinām, ka var iegādāties no zemnieka par 3 eiro, bet mēs tomēr ņemsim tās veikala olas pa 1.20 eiro un veikalā, jo tur ir lētāk nekā tirgū.

Iesaku arī jums atrast savas iecienītākās vietas pārtikas iegādei un noteikti iesaku iziet papētīt vietējo tirdziņu un tā piedāvājumu.

Papildu ieteikumi

Ja jūsu mērķis ir ietaupīt naudu, tad noteikti pameklējiet receptes no sastāvdaļām, kas ilgi uzglabājas (piemēram pupiņas, griķi, rīsi utt.) un vismaz 2 maltītes nedēļā ieplānojiet izmantojot šos produktus. Kad iegādāsieties šos produktus iesaku ņemt lielāko iepakojumu, ko varat atļauties un mājās uzglabāt. Jo agrāk izveidosiet iekrājumus, jo ilgāk jums šie ēdieni būs ar “atlaidi”.

Ja vēlaties īpašu maltīšu plānotāju, tad noteikti piesakieties Creative Market un pameklējiet tur. Piemēram šis maksā ap 2 eiro un vari to izdrukāt kaut miljons reižu. Printable Weekly Meal Planner - Stationery

Ir protams ari citi. Es tikai gribēju tikai pateikt to, ka šādi plānotāji ir pieejami un ir pietiekami lēti.

Noslēgumā

Tātad pamat atziņa, ko cerams guvāt:

Nosaki pats kā un kur tērēsi savu naudu un dzīvo labāk.

Varbūt izklausās pēc pārspīlējuma, bet mūsdienu pasaulē, kad mārketinga eksperti atklāj arvien jaunas metodes kā kontrolēt mūsu domas un iedvest vēlmes pēc konkrētām precēm un pakalpojumiem, cilvēkiem paliek aizvien grūtāk domāt savas domas un pieņemt savus lēmumus, kas mums tik tiešām palīdzēs.

Pamēģiniet augstāk minēto un, ja jums patika šis raksts, iesaku izlasīt arī šos manus rakstus: 7 praktiski ieteikumi, lai uzlabotu jūsu finansiālo veselību un Kā ietaupīt?.

Līdz nākamajai reizei!

BlogPin


2 atbildes uz “Kā mēs samazinājām ikmēneša izdevumus par 30%”

  1. Ceļš uz finansiālo brīvību: tās definēšana un sasniegšana – Ceļā uz finansiālu neatkarību tēls

    […] interesē mana pieredze ar to, vienā no pirmajiem šī bloga rakstiem “Kā mēs samazinājām ikmēneša izdevumus par 30%” to […]

    Patīk

  2. Kā veidot iekrājumus, dzīvojot no algas līdz algai? – Ceļā uz finansiālu neatkarību tēls

    […] Es nezinu vai tēriņu analīze visiem strādā tāpat kā man, bet kopš es sāku to piekopt mani tēriņu paradumi ir būtiski uzlabojušies. Tas vien, ka es zinu, ka man ir slikts ieradums iegādāties kādu našķi vai spontāni iegādāties kādus sīkumus Ali Express, ļauj man to apzināties un atturēties no pārmērīgiem naudas tēriņiem. man blogā joprojām publicēta mana pieredze tēriņu analīzē pirms vairākiem gadiem (toreiz es to gan tā nesaucu): Kā mēs samazinājām ikmēneša izdevumus par 30% […]

    Patīk

Komentēt